Hogyan éljünk együtt fibromialgiával – Az én személyes tapasztalataim és tanácsaim.

Fibromialgiával való együttélés nehéz kihívásokkal jár, különösen akkor, ha az állapotot nem értik meg kellően.

Ebben a blogbejegyzésben megosztom az én személyes tapasztalataimat a fibromialgiával kapcsolatban és néhány tippet adok, amelyek segítenek nekem a betegség természetes kezelésében, orvosi gyógyszer nélkül.

Először is, fontos megérteni, hogy a fibromialgiának három lehetséges oka lehet:

  • genetikai öröklődés,
  • más betegség vagy műtét mellékhatása,
  • fizikai vagy érzelmi traumák.

Az én esetemben a betegség azon érzés miatt alakult ki, hogy reménytelenséget és bizonytalanságot éreztem a férjem munkahelyi balesete után 2017-ben.

Fibromialgiával élve mindig tapasztalok valamilyen fokú fájdalmat. Már nem is emlékszem milyen fájdalom nélkül élni! Nálam a fájdalom a rekeszizom övében, a gerincemben és a vállakban koncentrálódik.

Úgy érzem, mintha az agyam a vállaimat előre és felfelé kényszerítené védelmi célból. Ez a fájdalom nem az a kellemes izomláz, amit jó edzés után érzünk. Ehelyett fárasztó és sosem érő érzés, amely nem reagál semmilyen fájdalomcsillapítóra és nem múlik el magától.

A fibromialgia kezelésének kulcsa a megkönnyebbülést nyújtó módszerek megtalálása.

Az egyik módszer, ami nálam működött, a progresszív izomlazítás. Ez a technika az egyes izomcsoportok tudatos feszítésével és ellazításával jár, miközben megfigyeljük a feszültséget az izmaink megfeszítése előtt és azután. Dr. Edmund Jacobson dolgozta ki ezt a módszert a 1930-as években, és azóta sok ember számára hatékony volt. Beillesztem IDE azt a videót amit én mindennap használok.

Fontos megjegyezni, hogy nincs egyetlen, mindenki számára megfelelő megoldás a fibromialgia kezelésére! Különböző lehetőségeket kell kipróbálni és megtalálni, mi működik a legjobban. Legyél kreatív és én is segitelek ezen az úton!

Hogyan éljünk együtt fibromialgiával kreatívan?

Néhány másik tipp, ami nálam bevált, ezek közé tartozik az egészséges étrend betartása, a rendszeres mozgás, a stresszkezelés és a megfelelő pihenés.

Az egészséges étrend kialakítása a fibromialgiával élők számára különösen fontos.Az egészséges ételek, mint a friss zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék, segíthetnek csökkenteni a gyulladást a testben, ami hozzájárulhat a fájdalom és a fáradtság enyhítéséhez. Az ételekkel kapcsolatos korlátozások és intoleranciák figyelembevétele szintén fontos lehet, mivel bizonyos ételek fokozhatják a fájdalmat.

A rendszeres mozgás segít megőrizni az izmok és az ízületek mozgékonyságát, valamint csökkentheti a fájdalmat és a fáradtságot. Azonban a túlzott mozgás vagy a rosszul végzett gyakorlatok tovább súlyosbíthatják a fibromialgiát. Fontos, hogy a megfelelő mozgási technikákat és intenzitást válasszuk, és szakember segítségét kérjük a megfelelő edzésprogram összeállításához.

A stresszkezelés kulcsfontosságú a fibromialgia kezelésében, mivel a stressz súlyosbíthatja a fájdalmat és a fáradtságot. A stresszkezelés módszerei közé tartozik a meditáció, a jóga, a légzéstechnikák, a relaxáció és az időbeosztás.

Az időbeosztás segíthet abban, hogy ne terheljük túl magunkat, és időt szánjunk a pihenésre és a regenerálódásra.Végül, de nem utolsósorban, fontos a megfelelő pihenés és alvás biztosítása. A fibromialgiával élőknek gyakran nehéz aludni, mivel a fájdalom és a fáradtság zavarhatja az alvást.

Azonban az elegendő alvás és a megfelelő pihenés segíthet csökkenteni a fájdalmat és a fáradtságot. A megfelelő matrac, párnák és ágyrács kiválasztása segíthet abban, hogy kényelmesebb legyen az alvás.

Összességében, a fibromialgia kezelése kihívást jelenthet, de a megkönnyebbülést nyújtó módszerek alkalmazása és az életmódváltozások segíthetnek a fájdalom és a fáradtság enyhítésében. Erről már irtam ITT egy bejegyzést!

Az alternatív terápiák, mint például az akupunktúra, a masszázs és a kiropraktika, szintén hasznos lehetnek a kezelésében. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezeknek a terápiáknak nem bizonyított hatásossága van, és mindig konzultálni kell az orvossal, mielőtt bármilyen alternatív kezelési módszert alkalmazunk.

Végül, a támogató környezet kialakítása és a megfelelő életmódbeli változások elfogadása kulcsfontosságú a fibromialgia kezelésében. A családtagok, barátok és az egyéb támogató személyek közreműködése segíthet az életmódváltozások bevezetésében és a pozitív életvitel kialakításában.

Hogyan éljünk együtt fibromialgiával? Erre nagyon nehéz a válasz, ezért is foglalkoztat ez a téma ennyire. Nekünk fibromialgiával élők számára a tünetekkel való megküzdés fontos szerepet játszik a mindennapjainban, és ezek életmódváltozások alkalmazása segíthet enyhíteni a fájdalmat és a fáradtságot, és javítani az életminőséget.

iratkozz fel a hírlevelemre hogy ne maradj le a következő írásomról ! Ott lent👇

Please follow and like us: