diszgráfia


Gyerekkoromban azt gondoltam, hogy én figyelmetlen gyerek vagyok aki sosem fog helyesen írni. Hiába fújtam kívülről a szabályokat mégse láttam a hibákat a dolgozataimban, gyakran felcseréltem a betűket. Fel se merült bennem hogy beteg vagyok, diszgráfiás. Szorongtam a tollbamondásoknál! Rendszeresen hibáktól hemzsegett az írásom. Csak a csupa pirossal aláhúzott dolgozat szembesített vele.


Nem voltam lusta gyerek, fogalmazni meg egyenesen imádtam, de egyszerűbb lett volna pirossal írnom, hogy megkönnyítsem a tanárok dolgát. 😀

diszgráfia
a kézírás jellemez minket

Pár link ahol utána tudtok olvasni a betegség csoportról diszlexia, diszgráfia.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Diszgr%C3%A1fia http://www.diszlexia.info/diszisi1.htmhttp://varazsbetu.hu/beszelgessunk/diszgrafia-errol_tudnod_kell/index.phphttp://janus.ttk.pte.hu/tamop/tananyagok/tukacs_ink_int/docbook/ar01s42.html

Fel se merült bennem hogy beteg vagyok, diszgráfiás.


Ami az órán elhangzott azt én mind megjegyeztem. Hamarabb tanultam meg a verseket mint az osztálytársaim a napköziben, míg ők hangosan olvasták addig én megtanultam.
Ma már tudom így kompenzált az agyam, amit nem tudtam pontosan kiolvasni, azt hallás után azonnal megjegyeztem. 12 éves koromig makogva olvastam.Mint sok nyarat ezt is a keresztmamáméknál töltöttem, kereszttestvéreim nagyon okosak voltak, sokat olvastak, hát én is találtam olvasnivalót náluk.

Thury Zsuzsa Tűzpiros üveggömbje volt az első ami annyira lekötött hogy az ujjam húzásával követni tudtam a történetet. És innentől olvastam, rengeteget, ez volt az én menedékem.


Hogy miért írok erről? Mert szerintem ez is kreativitás: valami hibánkat megismerni és lehetőség szerint kijavítani. A diszgráfia állapotán sokat lehet javítani.


Könnyű ítélkezni, ahogy a tanáraim is tették. Sokkal nehezebb belegondolni más helyzetébe és segítő kezet nyújtani neki. Én mégis ezt az utat választom, mert jó érzéssel tölt el amikor segíthetek ezért is írom le ezt a hibámat, hogy más is tanulhasson belőle. Rengeteg lehetőség van a fejlesztésre,az interneten könnyű utána nézni miben hogyan tudunk fejlődni. Vállalni a hibákat, sokkal nehezebb mint eltitkolni. Azonban felvállalni és szembenézni vele sokkal célravezetőbb!

A diszgráfia egyik tünete a rendezetlen ,olvashatatlan írás.

írás
Szépírás diszgráfiával nem egyszerű..


Különleges jegyzetelési módszert dolgoztam ki magamnak a főiskolán , a lehető léglényegre törőbben írtam le az anyagot, címszavakkal, különbözőszínű tollakkal. A diszgráfia egyik tünete a rendezetlen, olvashatatlan írás, érdekes én elég szépen írok. A csoport társaim elkérték a jegyzeteimet és le fénymásolták. Na ez volt számomra a legnagyobb elismerés, nem törődtek az esetleges helyesírási hibákkal ,sokkal értékesebb volt számukra a tömör tartalom és az átláthatóság.
Most németül tanulok, na ez a neheze, hanganyagokat hallgatok. Mert még ma is hallás után jobban tudok tanulni.


A blogolás se egyszerű, úgy készül hogy 2-3 x átnézem az írásaimat, sokat segít a helyesírásellenőrző, de az elírásokat nekem kell észre venni. 80%sikerrel :D, még sokszor átsiklok egy-egy elírás felett, de nem adom fel, ezt is megoldom! Írok, olvasok, fejlődők!
Mindenkit arra bíztatok hogy ne adja fel, mindig van megoldás mindenre! Keresni kell és megtalálod!

Ne ítéljük meg valakinek érdemét nagy képességeiről, hanem arról, hogy ezeket miként használja föl!

Charles de Saint-Évremond

Itt olvashatsz még rólam

Please follow and like us: