Irigység jó vagy rossz

Gyerekkoromban amikor újra találkoztam a kereszttestvéreimmel, körülbelül 5 vagy 6 év után, azt kérdezték, hogy

-Zsuzsa te még mindig olyan irigy vagy?

Leforrázódtam! Nem felejtem el azt az érzés ,soha! Nem gondoltam ,hogy az irigység szó ennyire bántó tud lenni.

Innentől kezdve az irigység nekem negatív töltetű szó lett. Csupán a szó hallatán átjárt egy meg nem magyarázható érzés, szégyennel átitatott kissebrendűség és szorongás, hogy nem vagyok elég jó! Törekedtem arra ,hogy ne legyek soha többet irigy, mert az rossz tulajdonság!

Teltek az évek, évtizedek, önismerő lettem. Négy hónapja vagy több is talán Coachingra járok ,ez így nem igaz ,mert online üléseink vannak de most nem ez a lényeg, tehát az egyik alkalommal ráébredtem hogy tulajdonképpen az irigység szó nem minden esetben negatív a számomra.

Ezért is készültek az interjúk kreatívemberekkel, Pl a Coachommal!

Tulajdonképpen az irigység szó nem minden esetben negatív a számomra!

Irigység jó vagy rossz
Te döntesz ,irigység jó vagy rossz?

Mi van akkor ha, valaki annyira jó hogy irigylésre méltó a tudása? Irigyelni pozitívan is lehet. Vagy ez akkor nem is irigység? Irigylem mert nekem is kell! Mint például a példaképeim jótulajdonságait,

•szeretnék olyan hittel rendelkezni mint Rúzsa Magdi!

•annyi erőt szeretnék mint Luise L. Hay-nak volt, hogy mindig meg tudott újjulni.

Nem elvenni és megszerezni akarom vagy lemásolni, hanem olyanná fejleszteni amire én is büszke lehetek. Felnézek rájuk és irigylem a munkásságukat mert én is hasonló szeretnék, engem ez inspirál és felpörget. Tehát az irigység akkor negatív vagy pozitív érzelem?

Nem tudom! Ahogy utána néztem mindenhol a negatív oldalát erősítik a Wikipedia így íraz irigységről!

Szerintem függ attól az embertől aki érzi, hogy mennyire ismeri magát. Belesüpped a mocsárba vagy felemelkedik a hálával, hálával gondolni más értékeire is irigység, egy mérce De egy biztos én IRIGY VAGYOK!

Nem arról az érzésről írok, hogy “ugyan már honnan van neki, nekem is kell. Add ide, de azonnal!”, hanem arról amikor őszinte csodálattal irigykedve, hálával telve vágyod hogy te is olyan lehess. Ámulva bámulod a sikereit és meg akarod tudni te hogyan érheted el!

Más sikereiből is tanulhatunk! Példát veszek róluk!

Mennyi minden lehet még így? Felnővünk és szentűl megvagyunk győződve róla hogy ez jó, vagy az rossz! Ez olyan mint a 9 és a 6 attól függ honnan nézem, és te hogyan látod, és attól is függ ,hogy mit gondolok bele (ami nincs is ott)!

Évekig hittem azt egyedül vagyok a fura gondolkodásommal és tessék egyre több embert ismerek meg aki úgy lát és néz ahogy én. A munkatársam húga megdicséri az írásaim és szívesen olvassa, a másik hölgy szívesen segít a helyesírás átnézésében. Csak ki kell nyitni a szívem és bátran irigykedni más sikerein, mert én is segíteni szeretnék. Ez a pozitív irigység, mikor hálát érzek más sikere láttán és elhatározom én is elakarok érni valami hasonlót! És ekkor nekiállok és blogot írok!

Más sikereiből is tanulhatunk! Én ebben hiszek !

Neked van ilyen szó vagy érzelem ami kettős jelentésű lehet? Szívesen olvasom a hozzászólásokban! Ha elindított benned is valamit a gondolatom oszd meg, hátha pont erre van valakinek szüksége a környezetedben! Már tudom ,hogy vannak hasonló emberek!

Minden megosztást köszönök szépen!

Please follow and like us: