Az egyik nap a munkatársam arról panaszkodott, hogy neki sosincs ideje.

Sok ember rohan körbe-körbe a világában és hajtogatja “nekem erre nincs időm” és elfelejti, hogy ha megállna és körülnézne, megtervezné a tennivalóját máris rengeteg ideje szabadulna fel. 

lista készítés
tervezd meg a napodat ,már előző este…

Nagyon sokan vagyunk, akik nem akarnak szembe nézni önmagunkkal, a problémájukkal és az időjükkel. 

Ezt a technikát egy multinál dolgozva tanultam meg. Bevallom fogalmam sincs mi a neve és már kicsit magamra is szabtam. Ezt te is megteheted csináld úgy, ahogy neked kényelmes. Azonban legyél következetes és hatékony. amit elterveztél valósítsd is meg!

 Sokat segít amikor megnézed tudatosan a problémát. Vegyél mély levegőt és lassan fújd ki, ismételd meg párszor ezt. Higgadtan állj neki az elemzésnek. 

  1. Hogyan keletkezett? Mit tettem vagy nem tettem, hogy ez a feladat megtalált. 
  2. Mit tudok tenni a megoldásért? Kidolgozom egy tervet hogyan tudom megoldani, jobbá tenni a helyzetet vagy azt előidézni, hogy ne forduljon elő újra. 
  3. Elfogadni, ha mégsem sikerül. Mi van, ha nincs megoldás? Ilyen nincs! Mindig van megoldás csak lehet az eredmény nem fog tetszeni neked? Próbáld meg elfogadni a legrosszabbat, de tegyél meg mindent a cél érdekében!
  4. Kérj segítséget, tudom nagyon nehéz, de nem szégyen. Sőt erény, mert beismerni, hogy egyedül nem megy nagyon nagy teljesítmény. 

“Annyira könnyen adok tanácsot másnak, de ki segít nekem, hogy mindent eltudjak intézni?”

Jó kérdés! 

Nézd meg a problémát kívülállóként, mintha nem neked kellene ezt megoldanod. Mit tenne a példaképed avagy „Gizike, akinek soha semmi gondja nincs”. Határozd meg menyi időt vesz igénybe az elintézése! A “nincs időm”-et felejtsd el!

Hidd el más szemszögből megnézve már nem is olyan aggasztó a helyzet.

Összefoglalva: elemezd a bajt, készülj fel a legrosszabbra, tegyél meg minden tőled telhetőt. Tervezz, készíts időbeosztás, ha szükséges kérj segítséget.

nincs időd ,ülj le egy kávé mellé
ülj le egy kávéval és gondold át feladatot.

A természet úgy programozta az emberi értelmet, hogy észlelni tudjuk a percek és órák múlását. De mi magunk határozzuk meg, hogy hogyan tesszük ezt.

Stefan Klein

Őszi önismeretről olvashatsz itt.

Iratkozz fel a hirlevélre hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

Please follow and like us: