Berkó Emesével a Facebookon találkoztam, megfogott egy írása. Jelentkeztem a privát csoportjába, ami önbizalmasok néven fut. Mesi önismereti coach a csoportba jelentkezésem után keresett online coachinghoz vállalkozó kedvű tesztelőket. Én Németországban élek, így nehéz az anyanyelvemen segítséget találni személyre szabottan. Azonnal jelentkeztem és én lettem az egyik tesztelő.

Nagyon jól előkészített önbizalom coachingon vettem rész, azonnal megvolt az összhang, élveztem minden percét.
Mikor elindítottam a blogomat már akkor megfogalmazódott bennem, hogy fogok írni egy sorozatot olyan emberekről, akik követhető példát mutatnak. Ő volt az egyik, aki a listám élén áll.
Hogy miért? Mert fiatal, lendületes, céltudatos, segít megtalálni önmagad. Nekem 45 évesen segített meglátni hogy a kreativitásra támaszkodva tudok eljutni önmagamhoz.
Így hát megkeresem és beszélgettünk.

“Ha az ember egyszer eltökéli, hogy csupa jót gondol magáról, akkor nem ismer lehetetlent.”
(Robert Merle)


-Mesi, hogy jött az ötlet, hogy önfejlesztéssel és Coacholással foglalkozz?


-Az elmúlt 25 évem az önfejlesztés körül forgott (könyvek, tanfolyamok), majd eljött a nap, amikor úgy éreztem “túlcsordulok”, és nem tarthatom magamba az eddig megszerzett ismereteimet, nyitnom kell a világra. Ekkor, 2017 tavaszán, szinte villámcsapásként hasított belém az érzés, hogy szeretném mások javára fordítani azt a rengeteg tudást és tapasztalatot, amit addigi életem során megtanultam. Ehhez a life coaching nyújtotta a legkifinomultabb keretet a maga szigorú szabályaival, így még azon a nyáron be is iratkoztam egy képzésre. Életem legjobb döntése volt!


Mit jelent neked a hívatásod?


-Számomra a hivatásom az életcélom megélését, a benne való feloldódást jelenti. Azt az elfoglaltságot, amit nem szükséges rosszként élek meg, hanem olyan munkának, amit szívvel-lélekkel végzek, mert minden nap örömömet lelem benne a gyakran felbukkanó nehézségek ellenére is. Ami nem leszívja az energiámat, hanem maximálisan feltölt, kreativitásra ösztönöz, és megengedi, hogy női bölcsességem is felszínre kerüljön a segítő, empatikus, coach oldalamat kiegészítve. Így maximális nyitottsággal és odafigyeléssel tudok segíteni a hozzám fordulóknak, bármilyen élethelyzetről legyen is szó.


Az én generációm azt tanulta, hogy legyen állásom mert az a biztonságos. De kérdezem én mitől biztonságosabb egy állás, mint egy saját vállalkozás? Főleg, ha a vállalkozásod a hívatásod és a hobbid. Mi motiválóbb annál, hogy magadnak teremtsd meg a munkahelyed?

Minden háború más, mégis minden csata ugyanolyan. Maga az ellenség csak figyelemelterelés. Aki ellen harcolsz, az mindig te magad vagy.
Jennifer Donnelly

-Miért jó vállalkozónak lenni a te szemszögedből?

-A rugalmas időbeosztást emelném ki elsőként. Kényelmesen meg tudom tervezni, hogy mit szeretnék csinálni egy nap, de akkor sincs probléma, ha váratlan dolgok jönnek közbe. Az újra tervezés már szinte lételemem. Amit még megemlítenék, mert számomra fontos, az az, hogy csak saját magam felé tartozom elszámolással. Nem függök rosszindulatú kollégáktól vagy főnököktől, szóval minden adott a nyugodt, stresszmentes munkához! Persze a “jó fej” kollégák és vezetők hiányoznak, de valamit valamiért…

A kreativitás színt hoz a mókuskerék életünkbe. A hétköznapokban minden nap hasonlónak tűnhet, ilyenkor jól jönnek a biztató ötletek.


-Mivel tudod biztatni az olvasókat a kreativitásra?


-A kreativitás ne korlátozódjon a hobbijukra! Bátran használjanak ki minden alkalmat, és legyenek kísérletező kedvűek a konyhában, a kertben, a gyerekekkel, a párjukkal (a sor a végtelenségig folytatható). Ne sajnálják az időt a játékra, a mókázásra, hiszen fiatalon tartja a lelket! És a szeretetünket is ezerféleképpen ki lehet fejezni! Úgyhogy csak kreatívan a mindennapokban! 😉


Van mottód vagy idézeted, ami igazán te vagy?


-“Mindig van választásod!” Ez a mondat annyiszor jut eszembe, ahányszor azt érzem, könnyebb lenne semmittevéssel tölteni az időmet, vagy feladni egy álmot, ami egyre elérhetetlenebbnek tűnik. Így is csinálhatnám, de akkor sosem jutnék egyről a kettőre, és az önbecsülésemnek is búcsút inthetnék.
Van ugye a felnőtt élet (ahol felelősséget vállalok a tetteimért) és a felnőttnek látszó élet (amikor csak sodródom az árral). A kettő közül én döntöm el, melyiket élem! Tőlem függ milyennek élem meg az életem. Ezt jelenti számomra ez a mottó.
Ez a mottó nekem is sokat jelent. Köszönöm szépen, hogy így kifejtetted.

Elárulod a célodat?


-A célom? Egy teljességében megélt, szeretetteljes élet, amire, ha végül visszatekintek, mosolyogni támad kedvem.
Sokunknak nehézséget jelent a célunk megfogalmazása mert azt se tudjuk mit szeretnénk pontosan, de a tied nagyon eredeti, kreatív.
Mi motivál téged a mindennapokban?
-Minden nap találok olyan motivációt, ami segít, hogy önmagam még jobb verziójává váljak. Gyakorolhatom a türelmességet a sétáló meditációt (ami az új kedvencem), valamint az elfogadást, a figyelmes hallgatást is. Csak nyitott szemmel kell járni, és észrevenni, hogy végtelen számú lehetőség van körülöttünk. Merjünk élni velük!


Szerintem ennél frappánsban nem is búcsúzhatnánk Emesétől “Merjünk élni az életünket“!

“Ha az ember nem aggodalmaskodik túl sokat bizonyos dolgok felett, akkor minden simán megy.”

(Fabio Geda)

Please follow and like us: