Vannak az internet világában érdekes dolgok, amiről azt hinné az ember hogy értelmetlen ,mihaszna időmúlatás , rájön hogy milyen hasznos dolog. Timit a Tiktokon fedeztem fel , az “egyperceseiben” igazán segíteni akar és tud is az embereknek. Ő pszichológus, aki egyéni szemmel nézi a világot és belevágott az MLM bizniszbe. nem csak a Tiktokon de az Instagramon is jelen van.

BZs: Megkérdeztem tőle ki is ő valójában?

Bakos Tímea: Ki is vagyok én? Számtalanszor feltettem életem során ezt a kérdést magamnak és többnyire olyan dolgokkal definiáltam, amik nem számítanak igazán: hogy mi a nevem, hány éves vagyok, hol lakom, a hobbim, csupa változó dolog. Ma már  az értékeimmel azonosítom magam, azzal ahogyan a mindennapjaimat élem és az emberekhez állok, valamint azzal a meggyőződéssel, hogy miért születtem meg és milyen lenyomatot szeretnék a világban hagyni.

Tímea Bakos
Tímea Bakos

BZs: Timi hogy jött az ötlet, hogy pszichológus légy és utána MLM-mel foglalkozz?

BT: Két dolog érdekelt már gyermekként is: a világ és az emberi történetek. Mivel csapnivaló idegenvezető lettem volna, igy egyre inkább a lélek megértése felé húzott a szívem. Elsőkörben természetesen önmagamra és a családomra voltam kíváncsi, minket mi mozgat, miért alakulnak a dolgaink úgy, ahogyan. Az egyetemre bekerülve egyre inkább lázba hozott, hogy mi is működteti az embert. Miért lesz az egyikünk élete teljes és miért süllyed el a másik.

Az egyetemet befejezve kiköltöztem Németországba, tovább képeztem magam és naivan azt hittem, pszichológusként sikerül majd hozzá járulnom ahhoz, hogy az emberek elkezdjenek tenni önmagukért, lelkesen megértsék a múltjukat és alakítsanak a jövőjükön. Azonban újra és újra abba futottam bele, hogy sokan azért járnak terápiába, mert ultimátumot kaptak valakitől, de egyébként köszönik szépen, jól el vannak a kis mocsarukban (tisztelet a kivételnek, mindig van).

Éheztem az olyan személyeket, akik nem – és bocsánat az erős kifejezésért – picsogni szeretnének , hanem felelősséget vállalni és aktívan cselekedni. Akik nem azt várják el, hogy valaki más oldja meg helyettük az életüket, hanem keresik a biztonságos felületet arra, hogy ő maguk cselekvővé válhassanak.  ,

Hamar kiégtem és úgy éltem meg, mintha le lennék láncolva. Olyan szakmát szerettem volna, ahol szemmagasságban dolgozhatok másokkal, napi szinten, a jövőre irányulva és konkrét eszközt adva a kezükbe. Aki azt hiszi, az MLM termékeladásról és beszervezésről szól, most biztos nem érti. Az igazi fókusz azon van, hogy megtalálod-e azokat az embereket, akik nem csak vágynak a többre, de képesek érte cselekedni is. Fejlődni. Megmozdulni.

Az MLM rendszerben az lesz milliomos, aki képessé válik több száz embert is összetartani, vezetni, sikerre támogatni. Ebben a vállalkozási formában – már ha jól csinálja valaki, úgy, ahogy megérdemelné ez a szakma – nem csak üzletet, de embereket, csapatot is építesz. És mindig te vagy a mag: csak erős emberhez csatlakoznak erős emberek.

Igy az önismeret még fontosabb is, mint az ügyes marketinges fogások. Az egy mindenkiért, mindenki egyért ebben az üzletágban hatványozottan igaz. Mert nem egy aloe gél eladásától leszel tartósan sikeres, hanem ha sikerre támogatod azt az embert is, aki hozzád csatlakozott, ha megtanultok egymás szövetségeseként dolgozni.

BZs: Melyik lett a hivatásod?

BT: Egyértelműen az MLM. Más az iránya: megértjük benne a múltat, hogy mi tart vissza minket, de itt nem állunk meg. A cselekedet által megöljük a félelmet és miközben felépítjük önmagunkat felépül az üzlet. És mindezt játszva, a saját eszenciánkat, személyiségünket beleadva.

Bátorságkisanyám, a boldogság nem luxus

BZs: Mit jelent neked a hivatásod?

BT: Szolgálatot és szabadságot. Mindig erre vágytam, hogy ne csak elmondhassam az embereknek, hogy a boldogság nem luxus, a remény és hit nem luxus, szabad cselekedni, szabad élni és kitekinteni a dobozból,  hanem a saját példámmal járjak elől és ezzel biztassak másokat, hogy első körben tegyenek önmagukért, de ezen túlnőve tegyenek másokért is.

Sok minden van a világban, amin érdemes változtatni. Ehhez erős személyekre van szükség, akik már nem a saját számláik miatt aggodalmaskodnak. És én ilyen nőkkel szeretnék csak is kizárólag együtt dolgozni, akik azon túl, hogy önmagukért cselekvővé válnak, van egy olyan terület az életükben, amibe bele pusztulnak, ha nem tudnak kiteljesedni.

Legyen az akár gyermekvédelem, a hajléktalanok megsegítésé, a világ végén házat építeni, bálnákat menteni vagy macskákat, időseket életükben elsőnek elvinni kirándulni… Teljesen mindegy mi, de egy csoda, hogy élhetünk ezen a földön és igy tudjuk a leginkább meghálálni, ha mások számára is ott tudunk lenni és tudunk adni. Ehhez pedig idő, pénz és helyfüggetlenség kell. És ezt az én meggyőződésem alapján csakis kizárólag az MLM tudja megadni.

BZs: Mivel tudod biztatni az olvasókat a kreativitásra?

BT: Számomra a kreativitás azt jelenti, hogy nincsenek problémák csak helyzetek. Nem bújunk el egy kifogás mögé, hogy miért nem cselekszünk. Én sem mondtam azt, hogy hát elmúltam 31 éves, már késő belevágni egy új szakmába, meg mi lesz ha … pedig az lett volna az egyszerűbb út, mert érzelmi hullámvasút megfejlődni, hogy azzá a nővé váljak, akit magam előtt látok.

Biztatni? Meg fogsz halni.

Akkor is, ha megemelted a fenekedet és tettél valamit és akkor is, ha nem. Mindenki maga döntse el, hogy akar-e élni, mielőtt eltemetik.

BZs: Van egy idézetet, ami jellemez téged?

  BT: Ahogy telnek a napok, mindig más-más idézet az, ami közel kerül az életemhez. Minden nap kapok egy új tanitást, amit abban a pillanatban a legigazabbnak érzek. De van egy kifejezés, ami beégett a bőröm alá:

„Happiness first.  Előbb a boldogság.“

Ez volt a legnagyobb lecke… eddig. Hogy nem akkor leszek boldog, majd… majd amikor lefogytam, majd amikor eljegyez a párom, majd mikor milliomos üzletem lesz…Nem!

Ha a céloknak a megszállottjaivá válunk és görcsösen hajszoljuk őket, sosem jutunk el odáig és még fel is őrlődünk. Ez a mondat megtanitotta, hogy annak örüljek, hogy van egy lehetőségem és mindent bele tudok adni. Aztán ha sikerül elérni, amiért indultam, az jó, ha nem , az is jó. Mert nem az határoz meg, hogy mikor mennyi mindenem van, hanem az, hogy este mikor belenézek a tükörbe, ki tudom-e magam húzni. Úgy éltem-e és úgy szóltam másokhoz, ahogy azt érdemes.

És egy másik mondat is van, ami előre visz és feltétlen át akarok adni:

„Vezetve vagyok, minden értem történik. „

Rengeteg embert látok, aki retteg attól, hogy elbukik és hibázni fog, ezért inkább bele sem kezd. Pedig ha képesek lennének elhinni, hogy van valaki esetleg valami – kinek Isten, kinek sors, Univerzum vagy arkangyalok és társai – aki jó okkal teszi elé az akadályokat és aki úgyis segíti, akkor le tudnák venni magukról ezt a terhet. Úgyis mindig minden megoldódik, nem kell félni a hibáktól, mert olyan nincs is. A mentorom, Gyurkó Dániel mindig erre biztat: Bukj büszkén! Mert az az utad része és csak annyit jelent, hogy haladsz.

BZs: Elárulod a célod?

BT: Úgy élni, hogy nincs benne „gatom“ és „getem“. Csinálgatom, teszegetem a dolgom, éldegélek, üzletecskét építgetek, emberekre figyelgetek, nyaralgatok…

Élni. Jelen lenni. Megélni a pillanatokat, az érzéseket. Kapcsolódni másokhoz. Ez a célom.

Materiális dolgokra is vágyok, persze, vagy egy óriási csapatra. De nem a birtoklás miatt, hanem az érzés miatt, amit megadd. Mindig azt javaslom, ha valaki azt mondja, nekem kell egy kocsi, hogy tegye fel ötször azt a kérdést : miért?

Mert igy eljut a maghoz, az érzelmekhez. Kiderül például, hogy gyerekként a szomszéd faluba járt át a tesójával az iskolába és egyszer úgy eláztak, hogy a tesója tüdőgyulladást kapott és majdnem otthagyta a fogát. És soha többé nem akarja, hogy ez megismétlődjön, átélni azt a tehetetlenséget. Nem akarja, hogy a gyereke is igy járjon, mert apa nem tudja elhozni az autóval. És az a kocsi már nem azért lesz fontos, mert bibibi mi van nekem és neked meg nincs, hanem azért, mert a gondoskodást és biztonságot szimbolizálja. És ezért lesz sikeres, mindegy, hogy MLM üzletet építve vagy más szakmában, mert ezért már meg fog tudni mozdulni.

BZs: Mi motivál a mindennapokban?

BT: Az, hogy nincsenek mindennapok.

Timi imádja az állatokat

Az első interjú amihez nem írtam hozzá az érzéseimet, nem egészítettem ki semmivel, mindenki értse úgy ahogy neki jól esik. Timi számomra az az ember aki a szín tiszta őszinteség. Érdemes követni őt ,mert nagyon jó gondolatai vannak akár “MLM hívő vagy” ,akár nem. Nagyon ritka az ilyen ember aki ennyire megnyílik és őszintén ad a tudásából.

Olvass bele a régebbi riportokba is hátha ott találod meg a hobbidat!

Please follow and like us: