Már régóta találkozom Bélteki Lajos Német tanár, tolmács és fordító hirdetéseivel a Német csoportokban. Mindig érdekelt hogyan tud egy látássérült boldogulni a világban. De hogy látássérültként nyelvet tanítson és segítse a Németországban élők életét,ez számomra akkora teljesítmény hogy kíváncsi lettem Lajosra. Úgy gondolom van mit tanulnunk tőle is.
És igen ő is tudott egy érdekes történetet mesélni magáról!

Bélteki Lajos Német tanár, tolmács és fordító


Látássérült vagyok, és a legnagyobb sztorim, amikor Kassára mentem, és ott hagytak a vasútállomáson, én meg próbáltam kis szlovákul, angolul, oroszul, csak németül nem, mert azt hittem utálják ezt a nyelvet, de mégsem, pont németül tudtak segíteni. Na meg az sem volt semmi, mikor egy tévedés miatt körbeutaztam Düsseldorfot. Amúgy 33 éves vagyok, látássérült, rajongok a népzenéért.

Hogy hogyan tud egy látássérült ember németet olvasni ás fordítani? Hát így!

Szüleivel él, családja barátnője még nincs, egy csupa szív, szerény segítőkész fiatalember.
Hogy jött az ötlet hogy német nyelv oktatásával foglalkozz?


Ez egy érdekes történet. Pesten, a látássérültek iskolájában megkérdezték tőlünk, milyen nyelvet akarunk választani, egy lány kivételével mindenki angolt akart, erre közölték, nincs angol tanár, mindenki ment németre. Utána volt egy nagyon jó privát német tanárom, aki megszerettette velem a nyelvet, kivitt Németországba is, fordítottuk a Szentírást, stb. Így jött a német nyelv szeretete. Sára néni legendává vált a városunkban.Sokunk életében hoz pozitív változást egy ilyen szerencsés véletlen, mint neked a nyelv választás. Szerencsére te így megtalálhattad a hívatásod. Mit jelent neked ez?
Tanítani, és megtaníttatni. Ez a legfontosabb. Egyszerre segíthetek másoknak, és magamat is gyarapíthatom, a lehető legjobb tanítva tanulni. A fordítások pedig jól esnek, hogy tudok segíteni másokon. Nem a pénz motivál, hanem maga a munka szeretete, és a szolgálat.
Látássérülten gondolom tele van az életed kihívásokkal ezeket megoldani nem lehet egyszerű,ehhez szükség van nem kevés kreativitásra. Mivel tudod biztatni az olvasókat a kreativitásra?


Próbáljanak hinni, és bízni a saját képességeikben, és ha hívők, akkor Istenben. Próbáljanak olyan munkát keresni, amit szívvel is tudnak végezni. Ha nem, akkor egy fárasztó nap után menjenek ki a természetbe pihenni, vagy fagyizni.


Szakmájába vágó idézetet kaptunk Lajostól, ahogy jó tolmács hoz illik le is fordította nekünk.


“Danken und loben, bitten, und fleh’n,
Zeit mit Gott verbringen,
di Welt mit offnen Augen seh’n,
reden, hören, fragen, verstehn,
Zeit mit Gott Verbringen,
die Welt mit seinen Augen seh’n.”

Köszönni, dicsérni, kérni és könyörögni,
Istennel időt eltölteni,
a világot nyílt szemmel járni,
beszélni, hallani, megérteni, kérdezni,
időt Istennel eltölteni,
a világot az ő szemével nézni”

(Német ifjúsági ének)Elárulod a célodat?


A célom gyarapíttatni, gyarapodni, ismerősöket, barátokat szerezni, meg ha lehet, egy hölgyet találni az életemben.
Lajos verseket is ír itt megtaláljátok az írásait. https://www.poet.hu/szerzo/Belteki_Lajos


Mi motivál a mindennapokban?


A családom, a német nyelv, és az Istenbe vetett hitem, a természet, és néha az audiojáték.


Figyelemre méltó ahogy Bélteki Lajos éli az életét, pozitív, segítőkész én személy szerint büszke vagyok, hogy megismerhettem.

Egy kis érdekesség :A BRAILLE-ÍRÁS EREDETILEG NEM VAKOKNAK, HANEM KATONÁKNAK KÉSZÜLT://index.hu/tudomany/til/2019/11/01/braille-iras_louise_braille_vak_charles_barbier/Please follow and like us: