Az előző 2 részekben a tudatosság és rutin fontosságáról a reggeli rutinomról és ennek kialakításáról írtam.

Most arról szeretnék írni hogy ez milyen nehezen ment ez nekem. Azt gondolom nem vagyok ezzel egyedül ,pedig az ember hajlamos azt gondolni mint ahogy én is, hogy csak én lehetek ilyen lusta, semmirekellő. Hát elmondom neked, nem, nem és nem!

Mindenkinek vannak ilyen gondolatai, csak van aki nagyobb lelkierővel rendelkezik mert kiskora óta tréningezi az akarat erejét tudatosan vagy a szülőktől tanulva. Én úgy éltem eddig hogy nem volt tudatosság az életemben csak megtörtént velünk. Igen felelőtlenség volt!

Én úgy éltem eddig, hogy nem volt tudatosság az életemben csak megtörtént velünk. Igen felelőtlenség volt!

Én a Pató Pál leszármazottja vagyok, minden elkészül, csak az utolsó percben. Amire van elegendő időm azt elhalasztom és utána dohogok miért nem álltam neki időben. A fejlődésemről itt olvashatsz

Erre a halogatásra találták ki az okos kutatók az 2-5-10 perces szabályokat. ezzel letudom győzni a halogatást.

2 perces szabály:

Először is a munkából hazaérve előveszem a reggeli feladat listám és átnézem! Amit tudok és nem tart tovább 2 percnél elintézem, megcsinálom. Ez a kétperces szabály ami David Allen nevéhez fűződik.

Sorba veszem a feladatokat, ami több iőt vesz igénybe azt feilirom és beütemezem,úgy hogy bele illeszkedjen a napomba, vagy a jövőmbe.

Nem létezik az a mondat, hogy “Csak el ne felejtsem!”

“Jusson eszembe! “-van, ez egy pozitív megerősítés! a megerősítéseket Luise L. Hay- tol tanultam. nem hiszem, hogy a megerősítésekkel világot lehet válltani de az én életemben jelentős változást hozott. Remélem a tiedbe is azt fog!

Jusson eszembe!

Amit elkezdek azt be is kell fejeznem, ezt hittem sokáig! de rá kellet eszmélnem, hogy a halogatás gyökere az is ha neki sem állok, mert azt hiszem nem leszek készen vele! 5 perc alatt is ellehet végezni feladatokat! Én se hittem el! De ha csak tolom magam előtt az nem segít nekem és neked se ez tuti!

5 perces szabály:

Ha van 5 percünk álljunk neki! Akkor rájövünk, hogy mennyi mindent ellehet végezni ennyi idő alatt!

Ha másért nem is érdemes 5 percért neki állni, arra jó hogy kedvet kapjak hozzá. Sokszor a feladat tologatásom, pont ebben gyökeredzett, hogy úgy gondoltam , kevés ez az idő arra a feladatra pl: a száritóba rakni a ruhákat vagy elintézni egy válasz levelet. Erre jó ha kihasználom az 5 perces szabályt!

legyen egy időzítőd, hogy nehogy túl szaladj az időben! Én a telefonomat használom erre, az időzítő applikációban előre beállítom az idő intervallumot és megnevezem, igen van 5 perces szabály névű vissza számlálóm! Így tudom mikor jár le az időm.

10 perces szabály:

Ha már megbarátkoztam az időzítővel jöhet a 10 perces szabály! Amit nem tudok 10 perc alatt elvégezni azt kisebb feladatokra bontom, így lesz pl:3×10 perces feladatom. Ezt könnyebb beillesztenem az amúgy is szűkös napirendembe, és jöhet a telefon vissza számlálója. Ne nézz ilyen furán, van 10 perces szabály nevű visszaszámlálóm is.

Időzítő a telefonomon, tudatosság
Időzítő a telefonomon, tudatosság

Amikor felbontottam a nagyobb volumenű dolgokat elvégezhető tíz percre mérlegelem, hogy ezt is nekem kell e elvégeznem, vagy esetleg más is képes elvégezni. Delegálok! Hogy ez mit jelent? Add át a feladatot másnak!

Egy anya, így én is, képes vagyok azt hinni, hogy csak én tudom elintézni azt a bizonyos dolgot, pl: zokni párosítás (erre nagyon hisztis vagyok, a zokninak laposnak kell lennie mikor a fiokba rakom!), mert ha másra bízom nem lesz olyan, de lesz! Fő a tudatosság!

Bízzunk meg a másikban annyira, hogy adjunk neki a feladatokból! Hiszen a te főnököd és az enyém se hiszi azt, hogy csak ő tudja a munkát helyesen elvégezni. De ha mégsem tudja a családtagom megcsinálni, akkor meg próbálom megtanítani rá a másikat. Na jó lehet az nem tíz perc lesz, én is igy tanultam meg pl: vasalni! Odaállt mellém az anyukám és magyarázott.

Igen sokszor nehéz átadni a tudásod és a feladatot. Sokszor gondolom én is, hogy ennyi idő alatt én is megcsináltam volna, de hol segítem igy az én munkámat? Ilyenkor arra gondolok, hogy : ok most bénázik (bocs), de idővel nem kell nekem megcsinálni ezt! Ez a befektetett idő és tudatosság!

Úgy érzem ez megér egy következő bejegyzést! A bizalom és a feladat átruházás. Ezzel nekem is dolgom van még!

Most neked is van feladatod, iratkozz fel a hír levélre, hogy ne maradj le a következő bejegyzésről !

Ha értékesnek tartod az írásom oszd meg másokkal is!

Please follow and like us: